
Traditii si obiceiuri romanesti
,,Traditia adevarata e singura merinde sufleteasca’’, spunea Liviu Rebreanu.Cu siguranta ca nu se cade sa renuntam la ea, mai ales cand este atat de consistenta.

Aprilie
Prier inseamna timp favorabil, prielnic semanatului holdelor si turmelor de anamale.Cand vremea este inselatoare, cu timp friguros si secetos pentru lucrarile de primavera, aprilie anunta saracie si se numeste ,,Traista in bat’’.
Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind ,,Ziua Pacalelior’’ in Statele Unite ale Ameriicii,Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania si Franta.Ea este sarbatorita si in Romania unde exista si un personaj celebru:Pacala.

Pastele
Se zice ca Iisus, mergand intr-o zi cu Apostolii, a tras la un om sarman, care fiind om de omenie, i-a ospatat, i-a lasat sa se odihneasca si le-a dat bucate sa aiba pe drum.Pe drum,Apostolii au intrebat:Cand va fi Pastele?
Iar Iisus Hristos le-a raspuns:Atunci cand in desagile voaste veti gasi paine de grau.Ei s-au uitat in desagi si i-au raspuns:Avem paine de grau data de omul acela bun.Atunci bucurati-va, a spus Iisus,, caci acum e Pastele.De atunci este datina la romani sa faca pasca dospita de Paste.
Inainte de Inviere, crestinii obisnuiesc sa se spele intr-un lighean in care se afla oua si banuti.Oul rosu semnifica, sanatatea, iar banii- bogatia.Intorsi de la biserica, membrii familiei se aseaza la masa, gustand mai intai din ouale si pasca sfintite.Ouale se ciocnesc dupa un anumit ritual:persoana mai in varsta(de obicei barbatul) ciocneste cu capatul mai ascutit al oului aceeasi parte a oualui celuilalt, in timp ce rosteste cunoscuta formula:Hristos a Inviat!, la care se raspunde cu :Adevarat a Inviat!
Exista multe legende despre ouale de Paste, in afara de credinta potrivit careia acestea, aduse de femeile mironosite la Sfanta Cruce, au fost inrosite cu sangele Mantuitorului.O legenda povesteste cum evreii, asezati la masa dupa inmormantarea lui Iisus, se veseleau tare.Unul dintre ei a inceput sa rada, spunand:Cand va invia cocosul din ciorba si ouale astea se vor inrosi, atunci va invia Iisus.Si nici nu apuca bine sa-si termine vorba ca, spre marea spaima a mesenilor, ouale se inrosira si cocosul zbura din ciorba si incepu sa cante.
De la Paste, portile Raiului stau deschise pana la Rusalii.Ouale rosii sunt puse la icoana sau in hrana vitelor, sunt impartite pentru pomenirea celor adormiti sau ii aduna lalolalta pe cei vii.
Ziele destinate pentru pregatirea oualelor sunt cele din Saptamana Patimilor, incepand de la marti.
Mai demult, ouale se colorau in galben si rosu, culori ale rasaritului si apusului de soare.Romanii le vopsesc si in alte culori:verde,albastru, sau le incondeiaza .
Ouale incondeiate nu sunt doar colorate, ci impodobite cu diverse motive desenate cu ,,Bizarca’’ un betisor de lemn, care are la un capat un tub foarte subtire din foita de aluminiu.
Dupa ce ouale se degreseaza cu apa calda si otet, se deseneaza cu ceara topita motive precum:Soarele, bradutul, pomul vietii, greba,Luna,prescura si altele.Cea mai raspdita tema este Crucea:crucea Pastilor, crucea neforei, curcea romaneasca, in forma unei cruci simple, crucea ruseasca.



