
Traditii si obiceiuri romanesti
,,Traditia adevarata e singura merinde sufleteasca’’, spunea Liviu Rebreanu.Cu siguranta ca nu se cade sa renuntam la ea, mai ales cand este atat de consistenta.


Februarie
Aflata la raspantia dintre iarna si vara, luna februarie, Faurar, este a traditiilor legate de ciclul ,,sfarsit-inceput’’.
Batranii spun ca februarie a fost intodeauna o luna capricioasa si rautacioasa, asta datorita faptului ca i-au fost repartizate cele mai putine zile.Printre sarbatorile importante din aceasta luna, sarbatorim pe 24 februarie Dragobetele.
Dragobetele are radacini foarte vechi,fiind sarbatorit chiar de pe timpul dacilor,pentru care acestea era o divinitate asemeni lui Cupidon(al romanilor) si Eros(al vechilor daci).Dragobetele, numit si Natvalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chips si puternic, aduce iubirea in casa si in suflet.
Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele era unul dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman.Probabil ca 24 februarie inseamna, pentru omul arhaic inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste , ursul iese din barlog, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul participa si el la bucuria naturii.