
Traditii si obiceiuri romanesti
,,Traditia adevarata e singura merinde sufleteasca’’, spunea Liviu Rebreanu.Cu siguranta ca nu se cade sa renuntam la ea, mai ales cand este atat de consistenta.



Octombrie
Octombrie, Brumarel, in traditia populara, caci incepe sa cada bruma, anunta venirea sezonului rece.Vrem-nu vrem, e cazul sa incepem pregatirile pentru iarna.
Sf.Parascheva
In popor, Sfanta Parascheva e perceputa ca fiind,, mare la trup si urata la chip’’, dar cu un suflet bun, pentru ca- fereste pe oameni de boli, grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi.De aici, de la aceasta perceptie, i se mai spune si Sfanta Vineri.
Fetele tinere trebuiau sa tina Ziua Sfintei Parscheva, pentru a fi cinstite asa cum a fost ea.La sate, se fac focuri in curte pentru a alunga spiritele rele.
Ajunul lui Samedru(Mosii de Toamna)
Mosii de toamna sunt prilej de mare sarbatoare pastorala, un fel de Revelion la care participa tot satul.Pomenirile, rugurile aprinse pe coamele dealurilor, la raspantii, in mijlocul satului, langa ape-deci,,locurile propice adunarii spiritelor’’, alaturi de veghea rituala, tin de credinta ca la Samedru, mortii se fac moroi, varcolaci, strigoi.In ajun de Sf.Dumitri are loc, in fiecare an, sarbatoarea numita,,Focul lui Samedru’’.
Sf.Dumitru este considerat patronul pastorilor si stapanul iernii ce-o sa vina.