
Traditii si obiceiuri romanesti
,,Traditia adevarata e singura merinde sufleteasca’’, spunea Liviu Rebreanu.Cu siguranta ca nu se cade sa renuntam la ea, mai ales cand este atat de consistenta.

Noiembrie
Cu un picior in iarna, deja, luna noiembrie este una de raspantie a traditiilor.Imbatranirea si degradarea treptata a timpului calendaristc este expirmata de numeroasele sarbatori precrestinje dedicate lupilor si altor finite mistice.Scenariul spiritual al lunii este complectat, apoi cu multe sarbatori crestine.
Denumirile populare ale lumii-Brumar, Brumarul Mare, Promorar-surpind aspectul meteorologic de baza al acestui moment al anului, cel al caderii brumelor groase si a promoroacei, dar si aspectul economic, cel al fermentarii si limpezirii vinului.
Sf.Cosma si Damian(Vracevul)
Numita si Vracevul(adica ,, a vindeca’’, in slavona),sarbatoarea Sfintilor Cosma si Damian, doctori fara arginti,intalniti in calendarul traditional si in luna iulie, este importanta pentru tamaduirea bolilor.
Sf.Mina
Sf.Mina este protectorul celor carora le sunt furate diverse lucruri.De aceea, in aceasta zi fetele si femeile se duc la biserica si aprind lumanarile la celalalt capat, pentru ca in acest fel sa se intoarca lucrurile pierdute, dar si dragostea flacailor.

