top of page

Iunie

           Numele lunii iunie(in Latina-Iunius)vine de la zeita luno, sotia lui Jupiter si protectoarea femeilor maritate.Poate de asta se crede ca nuntile facute in iunie duc la cupluri durabile.Luna iunie, popular, se numeste Iuniu, Ciresar sau Ciresariu.

Cel mai important fenomen astronomic ce are loc in aceasta luna este solstitiul de vara( 21 iunie), cea mai lunga zi din an.In calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante din an, cu multe sarbatori si evenimente folclorice, insotie de practice rituale care au semnificatii profunde asupra omului si relatiilor lui cu natura, cu lumea inconjuratoare.

             Sarbatorilor lui Ciresar, fie ele crestine sau ritualice, se adauga adeseori si sarbatori cu data variabila cum ar fi :Calusul, Rusaliile, Lasatul Secului de Sanpetru si altele.Targurile Dragaicai si Sanzienelor, organizate in a doua jumatate a lunii iunie, pastreaza amintirea unei divintitati preistorice a agriculturii, celebrate la solstitiul de vara.

 

                  Calusul

              Considerat a fi cea mai importanta manifestare folclorica traditionala, in care dansul, ca mode de expresie, are un rol preponderant.Fara sa intram in amanunte in ceea ce priveste dansul propriu-zis, ne limitam, sa-l amintim ca obicei, practicat, de regula, in sambata de Rusalii. El imbraca forma unui rit de vindecare a celor ,,luati de calus’’, depunandu-se un juramant, in mare taina, pe malul unei ape. In desfasurarea traditionala a jocului existau momente aparte, de pilda hora calusului, in care femeile dadeau calusarilor copiii mici sa-i joace pentru a-i feri de boli.

 

                 Sanzienele

               In data de 24 iunie, crestinii ortodocsi si catolicii praznuiesc nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.Acestui praznic i se suprapune o sarbatoare campeneasca, conscarata zanelor bune, cunoscuta in popor sub numele deSanziene sau Dragaica.Sarbatoarea marcheaza inceputul verii, pentru ca in jurul datei de 21 iunie este solstitiul de vara sau vara astronomica.In credinta populara, Sanzienele erau considerate a fi niste femei frumoase, adevarate preotese ale Soarelui divinitatii nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om.

               Este evident ca o buna parte a ritualurilor ,,pagane’’ au fost preluate de crestinism si atribuite unor sfinti.Erau prea temeinic infiltrate in credinta populara pentru a putea fi ignorate.In fapt, insa sunt dedicate fertilitatii sau cultului Soarelui-primul Zeu caruia i s-au inchinat muritorii.

               Prin diferite practice si obiceiuri, in ziua de Sanziene se aflau detalii despre ursita si noroc in gospodarie.

 

                    Sanpetru de vara

               In data de 29 iunie,Biserica ii praznuieste pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel.Unul numit,, piatra de temelie’’ a credintei, iar celalat,,vas al alegerii’’ dumneizesti, ei sunt praznuiti in aceeasi zi deoarece amandoi au murit in 29 iunie 67, la Roma, din porunca imparatului Nero.

               In calendarul popular, ziua de 29 iunie poarta numele de Sanpetru de vara(sau sarbatoarea lupilor) si marcheaza miezul verii agrare si perioada secerisului.Acum se ,,calca’’ ceapa si usuroiul.

               Sf.Petru patronul agriculotorilor, raspunde de starea recoltelor, patroneaza caldura si ploaia si pedepseste cu tunete si grindina pe cei ce-l nesocotesc.Fiind un om bun, milostiv si credincios, Dumnezeu l-a luat la cer s ii-a incredintat portile si cheile Raiului.Se zice ca atunci cand Sf.Petre plesneste din bici, din acesta sar scantei care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici.Licuricii sunt blagosloviti de sfant ca sa lumineze calea celor rataciti in padure.

​FOLLOW ME

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • c-youtube

© 2023 by Samanta Jonse. Proudly created with Wix.com

bottom of page