top of page

Iarna, satul romanesc devine un colt de rai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Stim tot mai putine despre identitatea si biografia reala a Sfantului Nicolae, desi inca il tinem foarte drag. San Nicoara(Nicoara este cea mai veche forma romaneasca a numelui, venita direct din Latina), cum i se zicea in lumea traditionala , este mai degraba un personaj mitologic, in jurul caruia s-au tesut legende diverse si uneori nastrusnice, cu vagi ecouri din cultul bisericesc.Asa, bunaoara, el ar fi al doilea Sfant facut de Dumnezeu si ar sta de-a stanga Acestuia (primul facut, Mihail, are cinstea sa stea de-a dreapta). San Nicoara(ajutat de San Toader) pazeste Soarele, nu cumva s-o tuleasca si sa lase lumea in bezna si frig.E batran, dar in tineretea lui unii zic ca ar fi fost podar, iar altii ca ar fi fost corabier si pescar.El ar fi oprit si apele Potopului pe vremea lui Noe.

 

         

 

               

 

 

 

 

 Este singurul anotimp din an in care domenste principiul repaosului si al odihnei.In timp ce graul germineaza sub stratul mare de zapada, casele taranilor, calde si primitoare, se pregatesc de Sarbatoare.

 

Sarbatorile de iarna petrecute in mijlocul satului romanesc reprezinta o experienta unica, deopotriva incarcata cu veselie, dramatism, ironie si poiezie. 

 

Sarbatorile de iarna erau in trecut un prilej imens de bucurie pentru cei mici, care asteptau cu nerabdare prima zapada si sosirea lui Mos Nicolae si a lui Mos Craciun.

           Ignatul, una dintre cele mai importante traditii care are loc inaintea Craciunului, mai précis in 20 decembrie, este ziua in care batranii taiau procul.Porcul era considerat in vechile culturi animal sacru.In Egiptul antic, porcul era adus jertfa zeului Osiris, iar in Grecia antica un ritual similar se savarsea in cinstea zeitei Demeter.Ceremoniile sacrificale din lumea antica corespundeau intotdeauna cu perioadele de innoire a timpului calendaristic.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

              Mos Ajunul, sau ajunul Craciunului apare personificat in chipul unul mos cumsecade, fratele mai mic al lui Mos Craciun si despre care se spune ca ar fi fost pastor de oi sau de capre. La sate copii umbla cu Mos Ajunul(Ne daati ori nun e dati…..?) si primesc mai ales nuci si covrigi.Ajunul Craciunului reprezinta un moment deosebit, pentru ca in seara familia impodobeste celebrul brad de Craciun si se fac ultimele pregatiri pentru ziua ce va urma.

        Colindele sunt, in mod traditional o parte importanta a sarabatorilor de iarna.De la Craciun si pana la Boboteaza, colindatorii umbla cu Steaua, care vesteste Nasterea Lui Iisus.In unele locuri se intalneste cantarea numita Vecleem, sau Irozi, o drama religioasa care infatiseaza misterul Nasterii Domnului, in toate fazele sale.

Bradul, un obicei specific sarbatorilor de iarna este aducerea in casa si impodobirea unui brad.Un cantec de sezon spune:O brad frumos, o brad frumos/Cu cetina tot verde…./Tu esti copacul credincios,/Ce frunza nu si-o pierde….

 

           Mos Craciunul,este celebrarea zilei de nastere a Domnului Isus Hristos.Inteband traditia romaneasca despre Mos Craciun, aflam lucruri deosebit de interesante si surprinzatoare.El este Batranul Craciun, Regele Pastorilor.Traditia spune ca Mos Craciun ar fi fost proprietarul staulului in care a s-a nascut Fecioara.

Conform traditiei, la nasterea Pruncului Iisus, ingerii au venit in jurul Sau.

            Am mai venit si pastorii care se aflau in apropiere.Dar drumul cel mai anevoios l-au facut cei trei magi, care veneau de departe, tocmai pentru a se inchina Imparatului lumii.Acestia erau foarte invatati si stiau ca Mantuitorul Se va naste, asa ca au pornit la drum, calauziti de steaua sfanta ce le lumina calea si le arata drumul pe care sa-l urmeze.Si bineinteles ca nu se puteau inchina Fiului lui Dumnezeu fara un dar, care sa arate dragostea si bucuria lor.

               Ase se face ca au luat cu ei aur, smirna si tamaie.Dar,ajungand aproape de Bethleem, orasul unde

S-a nascut Mantuitorul, au vrut sa puna alaturi de daruile lor si o floare sau macar o creanga de copac inverzit, fiindca nu doar oamneii, ci intrega natura se bucura de venirea lui Iisus. Cautatand ei incoace si incolo, nu au gasit nici un copac inverzit, caci era iarna si pomii isi perd acum vesmantul lor de frunze si flori.Insa pe varful unui deal au vazut un bradut mic.Bucurosi, l-au luat cu ei si atunci cand au ajuns langa Maica Domnului si Pruncul Iisus, au asezat bradul alaturi si au atarnat darurile lor pe crengiel sale verzi.De atunci bradul mai este numit si Pomul de Craciun.

 

 

​FOLLOW ME

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • c-youtube

© 2023 by Samanta Jonse. Proudly created with Wix.com

bottom of page